Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

SKABB - NIX KREM HAR REDUSERT EFFEKT I SENERE TID

27. april 2022

Det forekommer tidvis økning i skabb-tilfeller i nedslagsfeltet. Dette kommer i perioder - og kan være krevende for familier som rammes.

Man har i økende grad fått inntrykk av at skabben i senere tid har blitt mer motstandsdyktig mot Nix krem (permetrin). Dette har medført at anbefalingen nå er i første rekke å bruke Tenutex. Denne fås på resept hos lege - eller kjøpes reseptfritt i Sverige. Man kan også bruke Benzyl Benzoate (BB) liniment, som inneholder delvis det samme. BB kan svi noe mer - da den inneholder 'kali-lut såpe'. Behandlingen er stor sett lik - men BB må ved hver behandling smøres inn 3 ganger - med 5 minutters mellomrom (når den har tørket). 

Se under 'Mer' - og 'Dokumenter' for nærmere praktisk informasjon om bruk av Tenutex.

HVIS DU TROR DU KAN HA ALVORLIG HUDSYKDOM

11. april 2022

Ta kontakt med din fastlege, som vil hjelpe deg å avgjøre om dette er alvorlig. Fastlegen kan så videre vurdere om hudlege lokalt (Steinkjer, Namsos, Levanger) skal kobles inn, eller om du kan få hjelp direkte der du er.

I alvorlige tilfeller (hastesaker) bør din fastlege også ta telefonisk kontakt med hudlegen og konferere direkte (eks mistanke om føflekk-kreft).

Det kan være fornuftig å be om at du får en egen kopi av fastleges henvisning til oss, hvis ventetiden blir lang. Misforståelser mellom pasient og lege kan medføre at viktig informasjon mangler i henvisningen - og at vi dermed ikke oppfatter alvorlighetsgraden (hvor mye det haster).

Levanger har et godt tilbud - med flere hudleger. Ventetiden kan være kortere enn på Steinkjer i perioder.